Despre branding cu siguranță ai mai citit numeroase articole. Probabil ți-ai făcut o idee cam ce înseamnă dar dacă cineva te-ar întreba concret cum se traduce această definiție, ce-ai răspunde?

Wikipedia ne spune că brandingul este un termen de vechi, cunoscut încă din anul 350 după Hristos, și derivă din cuvântul “brandr” care înseamnă “a arde” în limba norvegiană antică.  Până în anii 1500 E.N. a însemnat semnul pe care fermierii îl marcau pe bovine prin ardere cu un instrument de fier personalizat, pentru a-și recunoaște ușor animalele din proprietate.

Simple și ușor de identificat, aceste semne sunt de fapt strămoșii logo-ului modern, cu toate că în ziua de azi, brandingul nu înseamnă doar un logo sau un ambalaj (ați fi surprinși câți “specialiști” livrează asta și o numesc “branding”). Brandingul înseamnă de fapt o reactie emoțională la un tot unitar pe care o companie încearcă să îl transmită: de la nume la logo, la viziunea pe termen lung, la felul în care se poziționează pe piață, la cum comunica cu clienții, cum se marketeaza, cum se diferențiază de restul brandurilor, cum comunica cu angajații, modul în care își extind portofoliul de produse, cu ce alte branduri se asociază și așa mai departe.

Brandingul este acea senzație din stomac pe care o ai când intri, de exemplu, într-un magazin al unui brand în care toate elementele care îl compun sunt într-o armonie perfectă și se completează minunat asemenea unui tot unitar, fără să existe discrepanțe între ele. De la logo, la produse, la povestea care te-a adus în magazin, la felul în care este decorat magazinul, la cum sunt îmbrăcăți angajații, la cum vorbesc cu clienții, la muzica ambientala sau chiar la parfumul care te întampină cand îi treci pragul.

“In a nutshell”, brandingul este un set de percepții pe care oamenii îl au despre un business, o expresie emoțională organizată strategic astfel încat sa rezoneze cu valorile pe care oamenii le au deja în inima și mintea lor. Făcut corect, brandingul devine o simfonie armonioasă a designului, limbajului și experienței, toate combinate astfel încât să transmită o anumită stare. 

Pe lângă toate astea, o strategie completă de brand  presupune coeziune, consistentă și claritate, elemente care fac diferența între un brand banal și unul cu adevărat memorabil.

Cred că ți-am dat deja de înțeles nivelul de complexitate la care noi privim și construim branduri. Și pentru că știm că în branding you have nothing unless you have a good story, am decis să exemplificăm printr-o poveste bine cunoscută nouă tuturor etapele prin care un business trebuie să treacă pentru a deveni un brand.

Ce poveste? Povestea vieții, bineînțeles 🙂

Continuă să citești…

 

În lumea noastră, o strategie de brand trebuie să urmeze 4 etape esențiale pentru a putea avea ca rezultat final un brand în adevăratul sens al cuvântului: research, strategie, identitate și comunicare.

Asemenea unei – creaturi umane – care întâi e bebeluș, copil, adolescent, adult.

Da, te-ai prins. Facem analogie între etapele branding-ului și etapele vieții!

 

 

Povestea Branding-ului și a Vieții așa cum nu ți-a mai prezentat-o nimeni până acum.

Etapa 1. Research-ul “bebelușesc”

Te-ai născut de câteva luni și fiecare lucru despre tine este un blank page. Încă nu prea înțelegi ce-i cu lumea asta  și abia de poți să articulezi două cuvinte fără să sune a ceva incanție mayașă gângurită. Însă, curiozitatea specifică etapei de viață este în floare. Ești atent atent la fiecare lucru care mișcă. Te interesează și cel mai mic detaliu din parc, din casă, din jucăriile tale și ale celorlați parteneri de joacă. Te fascinează becurile, televizorul sau pisica Descoperi, înțelegi, ești fascinat de culori, sunete, texturi și obiecte.

Asemenea unui bebeluș care nu știe multe, dar vrea să le știe pe toate – prima etapă a construcției unui brand trebuie să fie cercetarea. Curioasă, intensă, detaliată, extinsă. Hard-core reasearch. 

 

 

Povestea Branding-ului și a Vieții așa cum nu ți-a mai prezentat-o nimeni până acum.

 

Etapa 2. Strategia de “joacă”

Treptat crești și, odată cu lucrurile noi descoperite, începi să dezvolți și anumite skill-uri pe care odata invatate, le folosesti forever and ever:  înveți să vorbești, să mergi și să gestionezi independența de a explora. Acum poți să îti conturezi o idee mai clară despre ceea ar trebui să faci în continuare: cum să îți faci noi prieteni, cum să te joci mai multe ore și-ți faci planuri pentru ce vrei să devii când crești mare. Te gândești că poate ar trebui să îți aranjezi hăinuțele în dulap ca să vadă Moș Crăciun că ai fost cuminte și eviți să mănânci legumele din farfurie, plasându-le strategic în farfuria mamei, când aceasta nu este atentă.

Pe scurt – înveți tehnici de strategie pentru atacul asupra vieții. În același mod, un brand, îndată ce e conștient de lumea în care “se bagă” (prin research), trebuie să treacă prin etapă de strategizare a penetrării acestei lumi. 

 

 

 

Etapa 3. Identitatea “adolescentină”

Povestea Branding-ului și a Vieții așa cum nu ți-a mai prezentat-o nimeni până acum.

După ce te mai obișnuiești cu școala, mediul înconjurător și  îndeletnicirile specifice copilăriei, vine perioada în care începi să iei decizii în legătură cu felul în care te prezinți în fața lumii. Vrei să fii altfel, diferit, special. Treci prin toate genurile muzicale și îți schimbi stilul vestimentar până îți găsești acel stil care te reprezintă for good. Te îndrăgostești de fata cu părul blond din clasa alăturată și nu mai ieși din casă fără să îți aranjezi părul cu fixativul mamei tale. Ești foarte preocupat de modul în care te percepe lumea și nu mai poți fi văzut cu tricourile pe care le purtai anul trecut. 

Cam așa și cu identitatea vizuală a unui brand. Crearea acesteia presupune în primul rând cunoașterea pieței și crearea unui plan strategic pentru a o cuceri (remember, fata cu părul blond?). Apoi începe creația, încercarea, variantele, feedback-ul din partea lumii și într-un final, decizia. This is my look. 

 

 

 

 

Etapa 4. Comunicarea “matură”

Povestea Branding-ului și a Vieții așa cum nu ți-a mai prezentat-o nimeni până acum.

Când te apropii de adulthood și coșurile de pe față îți dispar, treci în faza  în care nu te mai exprimi doar ca să îți treci examenele sau să dai bine în  ochii cuiva.

Înveți să te exprimi strategic cu scopul de a obține ceva. Ai absolvit facultatea, îți iei primul job si al doilea si al treilea, înveți să fii performant, intuitiv, îți dezvolți inteligența emoțională. Știi deja ce haine îți plac, unde ai vrea să îți petreci următoarea vacanță și care este parfumul tău preferat.  Ai un stil bine conturat pe care il exprimi prin toate alegerile pe care le faci. Oamenii încep să te observe, firmele de recrutare te pistoneaza cu oferte, prinzi contracte, îți investești banii în hobby-ul tău preferat și înveți să îți selectezi prietenii după personalitatea ta.

Your (brand) identity is now fully defined! Începi să ai succes.

 

Aceeași poveste și cu o afacere. Odată ce-și cunoaște piața, competiția și oportunitățile de poziționare, are o strategie bine definită de abordare a pieței și și-a construit o identitate vizuală care să o reprezinte, devine matură și pregătită să comunice cu lumea în modul ei specific, definit și încrezător. Devine un brand. 

Cam așa vedem noi construcția unei strategii de brand completă, urmând cele 4 etape de mai sus, exact ca-n viață. Așa cum îți șlefuiești stilul, personalitatea, viziunea, valorile și îți definești exact modul în care vrei a fii perceput de ceilalți (un biker badass pasionat de metale sau un arhitect iubitor de jazz și yoga), exact așa îți șlefuiești și brandul, în procesul de construcție. Baza cea mai importantă, elementele vitale care te definesc, se crează în primii ani de viață. Evident, procesul de maturizare  este continuu, însă esența a ceea ce este un om – sau a ceea ce este un brand în cazul nostru – se concepe în aceste 4 etape primordiale. Treptat, în pas cu trecerea timpului, trenduri, preferințe, sau schimbări din piață (sau din viață), se adaugă nuanțe, idei și direcții noi, care se armonizează fără efort în personaliatatea și imagina brandului dacă proiectarea acestuia este solidă încă de la început. 

 

De ce ai nevoie de branding?

Un brand nu se construiește peste noapte, ci mai degrabă “peste viață”. Însă o strategie de brand gândită strategic și pe termen lung îi oferă brandului tău cei “25 de ani de-acasă” definitorii.

Tu, ca deținător de companie, om de branding sau de marketing, află de la noi că dacă nu ai un brand bine definit încă de la început, piața o să-l definească pentru tine și s-ar putea ca rezultatul să nu-ți fie pe plac.

Decât să aleagă alții cum ești tu și afacerea ta văzut, mai bine să alege tu încă de la început.

Alege brandingul de calitate pentru că:

  • Te ajută să te diferențiezi de competiție într-un mod unic, ușor de recunoscut.
  • Iti crește automat valoarea produselor sau servicilor pe care le oferi și modeland perceptia asupra lor ca fiind de calitate premium.
  • Crează o conexiune umană cu clienții tăi, prin elemente de storytelling si atribute emoționale diferențiatoare
  • Crește loialitatea consumatorilor față de produsele sau serviciile tale
  • Iti ofera oportunitatea de crestere a preturilor sau serviciilor tale
  • Sustine performanta marketingului la potentialul maxim 
  • Odată ce îți definești funcționalitățile si comportamentul brandului tău din punct de vedere strategic, marketarea lui devine din ce in ce mai ușoară și îți oferă un avantaj tactic față ce celelalte companii care nu mizează pe branding.

To wrap up, brandingul (done right) este fundația pe care îți construiești existența în piață, reputația, încrederea, loialitatea clienților, SUCCESUL.

Exact ca atunci când mergi la un interviu îmbrăcat frumos, parfumat, aranjat. Da, contează mult cum arăți, dar ca să ai un interviu de SUCCES, mult mai mult contează ce vorbești, cum te prezinți și mai ales ce cunoștințe ai acumulat în anii de dezvoltare profesională, emoțională și personală.

 

We brand for a living.