In perioada 25 mai-2 iunie, (stim, a trecut ceva timp, dar merita povestit), la noi in “curte”, la Cluj Hub s-a desfasurat a doua editie de InfiniTIFF – New Forms of Storytelling, atractia principala fiind summitul InfiniTIFF care a avut loc in 30 mai, incepand cu ora 13:00. Editia InfiniTiff din acest an a fost una deosebita: ne-am delectat simturile cu cinema-ul VR, am participat la workshop-ul dedicat Insta #Stories si bineinteles, intreaga echipa Brain Smiles a fost prezenta la summitul InfiniTIFF.

Summitul InfiniTIFF si-a propus in acest an sa exploreze modul in care se intrepatrund progresele din cinematografie, storytelling si tehnologie. Secretele sinergiei acestor elemenente ne-au fost impartasite live de invitati internationali precum Ricardo Mendez – Technical Director @Samsung, Sten Saluveer – CEO Storytek sau Simon Alexanderson – researcher@KTH Royal Institute of Technology si multi altii.

Storytelling in 2018 – intre tehnologie, retele de socializare si lumi virtuale ce-ti fac paru’ maciuca.

Storytelling in 2018 – intre tehnologie, retele de socializare si lumi virtuale ce-ti fac paru’ maciuca.

Summitul a conturat excelent conceptul de storytelling, intr-o maniera pozitiv fortata inspre viitor, exact pe gustul nostru. De ce spunem asta? Pai intamplarea face ca noi ne castigam “painea” din storytelling. Ca agentie de branding, folosim zilnic conceptul de storytelling in munca noastra, fie ca discutam despre crearea de noi strategii de brand sau de comunicare, de campanii creative sau concepte video, de articole pe blog-uri sau de simple postari in social media. We always tell a story.

Storytellingul se prezinta sub multe forme. Asta pentru ca oamenii doresc sa simta povestea, nu doar sa o asculte. Uneori simtitim nevoia sa dramatizam finalurile, sa caricaturizam personaje sau sa amplificam opiniile prin rasete, mimica si gestica. De fiecare data cand impachetam frumos mesajele in speranta ca poate-poate ii impresionam pe prieteni, devenim niste artisti care se hranesc cu povesti. Devenim mai profunzi si complet cufundati in universul pe care tocmai l-am construit.

Povestile au super puteri – ele conecteaza prezentul cu intamplarile generatiilor trecute, cu personaje fantastice sau lumi de mult apuse. Povestile zguduie lumea. Pot rasturna convingeri . Pot sa ne dea fiori – de incantare sau de spaima. Adoram sa spunem povesti si le cream intr-un mod aproape magic ca sa ajutam brandurile sa iasa din multime. Il mai tineti minte pe Ben the Unicorn, nu-i asa? 😉

Acum se vorbeste din ce in ce mai mult de noile forme de storytelling, dupa cum ne-au spus si invitatii InfiniTIFF Summit. Ele presupun tehnologie, arta cinematorafica sau social media. Mai mult decat atat, 2018 ne aduce in prim plan tehnologii in care naratiunea se petrece in mare parte in imaginatia noastra.

O parte din noul tip de storytelling include si un instrument inovativ pentru simularea in timp real. Acesta presupune un motor grafic ce permite regizorilor, scenografilor sau artistilor digitali sa creeze, manipuleze si interactioneze cu grafica computerizata in timp real, denumit si previzualizarea colaborativa in timp real.

Un alt concept care a luat avant la nivel mondial este comunicarea prin InstaStories. Scurte, on point, mereu actuale si reprezentative, povestile de pe Instagram sunt o unealta geniala pentru a te conecta cu audienta (daca esti storyteller) sau pentru a te simti mai aproape de cei care te inspira (daca esti simplu privitor).

Cinema-ul VR realizat in colaborare cu Samsung Romania, a fost una dintre atractiile supreme ale festivalului. Zeci de pasionati de tehnologie si film au pus stop vietii reale si au dat play la o multime de lumi fantastice, horror sau lumi la care doar prin VR ar avea acces.

Storytelling in 2018 – intre tehnologie, retele de socializare si lumi virtuale ce-ti fac paru’ maciuca.

Storytelling in 2018 – intre tehnologie, retele de socializare si lumi virtuale ce-ti fac paru’ maciuca.

Storytelling in 2018 – intre tehnologie, retele de socializare si lumi virtuale ce-ti fac paru’ maciuca.

Cu castile si ochelarii de VR pe cap am patruns in Univers, in laboratoarele NASA, am interactionat cu triburile Massai din Kenia, am fost personaj principal pentru un experiment din lumea viselor unde ni s-a implantat in subconstient o inteligenta artificiala, am calatorit in Siberia si am admirat frumusetea lacului Baikal ba chiar am intrat si intr-un templu budist in care aproape simteam vibratia mantrelor cantate si ne-am minunat de impunatoarele statui ale lui Buddha ce impanzeau tot locul.

Experienta VR a fost de-a dreptul fascinanta si am reusit sa exploram un mediu nou si provocator in care povestile – adevarate sau de fictiune, au capatat o dimensiune noua, spectaculoasa, aproape reala.